“Izrazito sam zadovoljan kvalitetom i uslugom koju pruža Pelješac-vino d.o.o.
Vino je iznimne kvalitete i tokom godina nije dolazilo do promjene u okusu ni kvaliteti.
Plavac mali je punog okusa i izrazito pitko vino. Rukatac svojom bojom i okusom
plijeni na prvi pogled i gutljaj. Svakome bi preporučio Škurla vina “ Damir B.
Plavac mali, Rukatac i rakije u solani Ston na Pelješcu
Vino Plavac malinaš je glavni proizvod i nosi ime autohtone i najzastupljenije sorte
Pelješkog vinogorja. Proizvodi se klasičnom metodom vinifikacije, odvajanjem peteljke,
kontroliranjem temperature fermentacije i maksimalnom higijenom čuvanja, tako da
vino zadržava osebujan voćni okus, aromu i prepoznatljivu umjerenu trpkost. Vino
kao gotov proizvod nudimo u buteljama 0,75 l, ali i kao otvoreno tj. točeno vino
u rinfuzi. Vino Plavac mali nudi i naša vinarija-točionica u Zagrebu, Frana Alfirevića
2,
Plavac mali je najzastupljenija sorta Pelješkog vinogorja i ujedno najpopularnije
i najpoznatije vino kako u Hrvatskoj tako i izvan granica. Položaji vinograda na
poluotoku Pelješcu kao i sama mikroklima te sastav tla idealni su za dobivanje vrhunskih
vina.
Plavac mali nedvojbeno nosi status ponajbolje hrvatske sorte vinove loze.. Vino
je još u staroj grčkoj (antika) bilo propisivano kao lijek. Slavni liječnik Hipokrat
davao je vino kao lijek za želučane tegobe, nesanicu i unutarnji nemir, ali i kao
sredstvo za jačanje organizma i ublažavanje bolova.
Posebno se ističe djelovanje vina na srce i krvotok što je dokazano fenomenom “Francuskog
paradoksa ” , naime istraživanja su pokazala da Francuzi imaju jednu od najnižih
stopa smrtnosti od koronarnih bolesti. Podaci govore da i u našim krajevima starosjedioci
žive čak oko 15 godina duže od hrvatskog prosjeka